Door deze website te bezoeken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Aromatherapie: Genezen met Etherische Oliën

Aromatherapie kan terugkijken op een geschiedenis van meer dan 5000 jaar; nu komt zij opnieuw in de belangstelling.

Voorkomen is beter dan genezen

We zijn opgeschrikt door de bijwerkingen van chemische medicijnen. We weten dat die het zelfgenezend vermogen van het lichaam ondermijnen en willen er niet langer meer afhankelijk van zijn. We willen zelf meer verantwoordelijkheid voor ons lichaam dragen en meer nadruk leggen op het voorkomen van ziekten.

Holistisch

Het wordt ons steeds duidelijker dat bijna alle ziekten hun oorsprong vinden in de psyche, en dat alleen een holistische geneeswijze lichaam en ziel kan genezen. De reguliere geneeskunde heeft het zoeken naar geneesmiddelen waarin alle gebieden tot hun recht komen verwaarloosd. Daarom vindt de holistische natuurgeneeswijze steeds meer aanhangers.

De aromatherapie werkt zoals alle natuurgeneeswijzen: ze versterkt het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Bovendien brengen ze een verandering van stemming teweeg en reguleren ze lichamelijke en psychische processen, die uit balans zijn geraakt. Ze werkt dus zowel op het lichaam als op de ziel in gelijke mate: holistisch dus.

Werking

Essences kunnen ons voor de schoonheid, het unieke en het kostbare van de wereld om ons heen openstellen en ons zo tot innerlijke tevredenheid brengen. Ze geven een impuls bij het zoeken naar de zin van ons leven.

De etherische oliën bezitten unieke eigenschappen waaruit hun werking en hun verscheidene toepassingsmogelijkheden voortkomen. Door hun directe werking op onze hersenen en van daaruit op de stuurmechanismen reguleren ze psychische en lichamelijke processen.

Gebruik

Op grond hiervan wordt het opnemen van geuren door middel van aromalampjes, aerosol-apparaten en inhalatie d.m.v. stoombaden (dus NIET opsnuiven!) veel toegepast. Vooral bij psycho-aromatherapie gebruikt men deze wijze van toepassen voor het behandelen van depressies, slaapstoornissen, stress-verschijnselen en angst.

De essences kunnen ook worden ingenomen; doe dit echter nooit zonder therapeutische begeleiding! Bij verkeerde dosering of toepassing kan dit schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid.

De aromatherapie kan met bijna alle andere natuurgeneeswijzen worden gecombineerd. Ze gaat bijvoorbeeld zeer goed samen met Bach-bloesemtherapie. Met homeopathie is het echter oppassen.

LET OP!!!

• Breng nooit etherische olie onverdund aan op de huid!
Richtlijn voor verdunnen: voor crème, bodylotion of massage-olie niet meer dan 2,5%. Voor douchegel geldt: niet meer dan 8%.
1 ml. Etherische olie bevat 20 druppels. U gebruikt dus per 10 ml. crème, bodylotion of massage-olie niet meer dan 5 druppels etherische olie. En van Pepermunt mag u nooit meer dan 1% gebruiken!

• Aromatherapie gaat niet altijd goed samen met homeopathie. Enkele essences kunnen de werking van homeopathische geneesmiddelen teniet doen. Tijdens een homeopathische behandeling moet u de essences uit kamfer, munt en kamille beslist mijden.

• Bij hoge bloeddruk en bij zwangerschap mag u nooit rozemarijnolie gebruiken! Zij werkt namelijk bloeddrukverhogend.

• Test crèmes en massage-olie die u wilt gebruiken op gevoelige huiddelen zoals gezicht en hals, altijd eerst uit op de binnenkant van uw arm. Sommige mensen zijn zeer gevoelig en kunnen een allergische reactie vertonen. Merkt u binnen 24 uur geen reactie zoals jeuk of uitslag, dan is het veilig te gebruiken.

Enkele toepassingen van Etherische Olie

In het geurlampje: 5 à 10 druppels.

Stoombaden:
Doe in een schaal met heet water enkele druppels etherische olie; ongeveer 3 à 5 druppels naar gelang van de sterkte van de olie. Let op: van tijm mag u nooit meer dan 1 à 2 druppels gebruiken. Bij astma: niet stomen; er kan een aanval uitgelokt worden.
Leg een grote handdoek over hoofd en schaal. Sluit de ogen en adem ca. 5 minuten de damp in.
Bij verkoudheid: 2 druppels Eucalyptus, 2 druppels Berg-den en 2 druppels citroen. Bij griep: 3 druppels niaouli, 4 druppels salie, 1 druppel tijm.

In het Bad:
- Honingbad: Honing is goed voor de huid en ontstekingsremmend. Roer 5 à 10 druppels etherische olie door 3 à 4 eetlepels vloeibare honing, en voeg dit toe aan het badwater.
- Roombad: Baad evenals Cleopatra in geur en room! Room is een natuurlijke emulgator, een vochtinbrenger die het uitdrogen van de huid tegengaat. Roer door 3 à 4 eetlepels room 10 à 15 druppels etherische olie.

Voetenbad: Voeg aan een handvol Dode Zeezout 5 à 10 druppels etherische olie toe. Roer dit door uw voetenbad. (Op deze manier mengt de etherische olie zich met het water i.p.v. er bovenop te gaan drijven.)

Douchegel: Neem een neutrale douchegel, bijvoorbeeld van Neutral, dus zonder parfum en andere toevoegingen. U mag maximaal 8% etherische olie toevoegen aan douchegel. Maakt u 50 ml. douchegel, dan voegt u dus niet meer dan 40 druppels etherische olie toe.

Crèmes: Voor gezicht en hals zijn Geranium, Roos, Lavendel en Sinaasappel heerlijk. Wilt u een anti-rimpelcrème, dan voegt u Wierookolie toe. Nooit meer dan 2,5% in totaal! Gebruik wederom een crème of body-lotion zonder toevoegingen, bijv. van Neutral.

In mijn praktijk wordt aromatherapie toegepast in de vorm van een voetenbad met Dode Zeezout en etherische olie, plus een voetenscrub. Hierna worden de voeten gemasseerd met een olie naar keuze.

Aromatherapie kan helpen bij vermoeidheid, hoofdpijnen, slapeloosheid, huidklachten, spijsverteringsklachten, enz. Maar het is vooral heerlijk ontspannend!

Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken? Vul het contactformulier in, en u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord!

Andere weldadige en ontpannende behandelingen:
Reflexzone Therapie
Stoelmassage
Bach Bloesemtherapie
Klassieke Massage voor Rug, Nek en Schouders
Chakra-aromamassage


Van "Aromatherapie" terug naar "Body & Soul"

Terug naar Homepage Nederlands


New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.


Recent Articles

 1. cadeau-idee

  May 29, 16 05:18 PM

  Op zoek naar een uniek Cadeau-idee?

  Read More

 2. Completely Unique Gifts

  May 29, 16 05:11 PM

  Looking for Completely Unique Gifts for your loved ones? Look no further! This website will help you find something totally unique and exciting, for any occasion.

  Read More

 3. appartement

  May 28, 16 05:58 PM

  Trakteer Uzelf en Uw gezin op een heerlijke vakantie in ons luxe Appartement in prachtig Lagos – de Parel van de Algarve

  Read More


Site Build It!

Trakteer Uzelf en Uw Gezin op een heerlijke vakantie in zonnig Lagos - Portugal!
***NIEUW***
Maak en verzend uw eigen Unieke E-Card! GRATIS en GEMAKKELIJK!

Duifjes met brief